Αμυγδαλιά

Αμυγδαλιά

Είναι  πολύ καλά εγκλιματισμένη στα Κύθηρα και σε πολλές περιπτώσεις αυτοφύεται. Αν και κάποτε η καλλιέργειά της στα Κύθηρα ήταν συστηματική (ο Καραβάς ήταν ένα από τα μέρη που είχαν μεγάλη και ποιοτική παραγωγή), σήμερα η καλλιέργειά της έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Επιστημονική ονομασία: Prunus duclis, Προύνος η γλυκεία Οικογένεια: Rocaceae Κυθηραϊκή ονομασία: Αμυγδαλιά Ονομασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας: Αμυγδαλιά Συλλογή: Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι καρποί μαζί με τη φλούδα. Ιδιότητες: Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό, διουρητικό, αντιδιαβητικό και αντιπυρετικό. Το αμυγδαλέλαιο που περιέχεται στους καρπούς είναι εξαιρετικό μαλακτικό και χρησιμοποιείται σε εγκάυματα Α’ βαθμού. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και ως καλλυντικό. Tip: Μπορούμε να φτιάξουμε το γνωστό ποτό σουμάδα. Πολτοποιούμε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα αραιώνουμε με νερό και μετά διηθούμε με ένα βαμβακερό ύφασμα – τουλπάνι. Ανακατεύουμε το διήθημα με νερό και ζάχαρη. Το ποτό μας είναι έτοιμο. Προσοχή! Το πικραμύγδαλο (ποικιλία αμυγδαλιάς) είναι πολύ τοξικό, γι αυτό η χρήση του θέλει αρκετή προσοχή και γνώση.
Σχολιάστε