Σπήλαια

Τα σπήλαια στα Κύθηρα εξερευνήθηκαν από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου
οι οποίοι αναγνωρίστηκαν διεθνώς από τους Σπηλαιολόγους για το έργο τους

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου

Το σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου είναι ένα εκ των τριών που φέρουν το ίδιο όνομα στα Κύθηρα με σημαντικότερο το σπήλαιο στον Μυλοπόταμο. Το σπήλαιο δεν έχει εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί. Ο ναός στην είσοδο του σπηλαίου είναι αφιερωμένος στην Αγία Σοφία και πραγματοποιείται μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στις 17 Σεπτεμβρίου. To 1998 με την αποκάλυψη προσπάθειας αρχαιοκαπηλίας στο […]

Σπήλαιο Χουστή

Το σπήλαιο «Χουστή» είναι μονόχωρο διαστάσεων περίπου 35 επί 20 μέτρα, δύο επιπέδων, χωρίς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η είσοδός του είναι μνημειώδης· υπάρχει κλίμακα σκαλισμένη στον βράχο, ενώ ακριβώς στα δεξιά της εισόδου, μόλις μπαίνει κανείς μέσα, αντικρίζει μια κόγχη στη βάση της οποίας έχει αποκαλυφθεί, και εξέχει, ένα απολιθωμένο κοχύλι, που φαίνεται ότι ήταν […]

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία

Το σπήλαιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας κοντά στη ρεματιά της Γάλανης. Έχει έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακός.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Το Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου Κυθήρων είναι ένα εκ των τριών που φέρουν το ίδιο όνομα στα Κύθηρα. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Αγία Πελαγία και στον Κάλαμο. Η ονομασία του σπηλαίου παραπέμπει στη λατρεία της Αγίας Μάρτυρος Σοφίας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, τα σπήλαια με αυτό το όνομα μπορεί να ήταν αφιερωμένα στην του […]

Σπήλαιο Καταφυγάδι

Το σπήλαιο Καταφυγάδι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μερμηγκάρι στα δυτικά του νησιού. Έχουν εντοπιστεί όστρακα από κεραμικά της Μινωικής και Μυκηναϊκής Εποχής. Το σπήλαιο είναι μικρό και στενό. Αποτελεί καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής. Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Τα Σπήλαια στα Κύθηρα

Ένα νησί με πλούσια γεωμορφολογία δε θα μπορούσε να μην έχει αρκετά σπήλαια. Ο σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος και η γυναίκα του Άννα ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν τα σπήλαια των Κυθήρων, αλλά και σπήλαια στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, όπως αυτό του Διρού στη Μάνη.

Το πιο όμορφο και μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυθήρων είναι αυτό της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου και βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού. Ένα σπήλαιο με μεγάλη τουριστική διαδρομή, δίακοσμο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το νησί έχει ακόμη δύο σπήλαια που φέρουν την ίδια ονομασία. Αυτά είναι το σπήλαιο Αγίας Σοφίας έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας και το σπήλαιο Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο. Μία λαϊκή παράδοση μας λέει ότι τα σπήλαια Μυλοποτάμου και Καλάμου επικοινωνούσαν, κι ότι μια φορά έκλεισαν στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου μία γάτα και εκείνη μετά από μέρες βγήκε στο σπήλαιο του Καλάμου!

Το σπήλαιο Χουστή στο Διακόφτι είναι μονόχωρο και έχει διαστάσεις περίπου 35 επί 20 μέτρα. Το καλοκαίρι του 1998 ξεκίνησε πολυετής ανασκαφική έρευνα η οποία έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα όπως όστρακα της Νεολιθικής και Πρωτοελλαδικής εποχής (5000 – 2200 π.Χ.), των αρχαϊκών έως και των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και των μεταβυζαντινών χρόνων.

Στο σπήλαιο στο Καταφυγάδι (όρος Μερμηγκάρι) έχουν εντοπιστεί όστρακα από κεραμικά της Μινωικής και Μυκηναϊκής Εποχής.

Οι ακτές των Κυθήρων κρύβουν επίσης πολλά υποθαλάσσια σπήλαια, τα οποία μπορεί κανείς να εξερευνήσει με καταδυτικό εξοπλισμό. Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια που κερδίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών των Κυθήρων είναι αυτό στη Χύτρα, την βραχονησίδα νοτίως του Καψαλίου. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με σκάφος και να βουτήξετε στα δροσερά του νερά. Η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, καθώς ο ήλιος που δύει φωτίζει τον βυθό και δημιουργεί μία οπτική πανδαισία!

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΥΘΗΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΥΘΗΡΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΚΥΘΗΡΑ
ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΓΟΡΕΣ ΚΥΘΗΡΑ
ΒΙΛΕΣ ΚΥΘΗΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΥΘΗΡΑ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΥΘΗΡΑ Χάρτης Κυθήρων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΥΘΗΡΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ
Σχολιάστε