Φαγητό
Φαγητό στα Κύθηρα
Κλείστε σήμερα ένα τραπέζι σε κάποιο από τα εστιατόρια που σας προτείνουμε. Τα εστιατόρια των Κυθήρων προσφέρουν εξαιρετικά πιάτα που βασίζονται σε ντόπια προϊόντα και ακολουθούν την γαστρονομία του νησιού, επηρεασμένη λίγο από την κρητική και την μανιάτικη Κουζίνα. Δοκιμάστε λοιπόν το τσιριγώτικο φαγητό.
Ένα από τα κλασικά πιάτα των Κυθήρων είμαι οι μελιτζάνες μαγειρεμένες με ξινόχοντρο. Θεωρούνται το πιο κλασικό πιάτο, αλλά και κάθε παραλλαγή μαγειρέματος της μελιτζάνας συνηθίζεται στα Κύθηρα. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι η τσιριγώτικη φάβα που τη συνοδεύουμε συνήθως με λαχανικά. Αν βρεθείτε στα παραθαλάσσια χωριά, δοκιμάστε κακαβιά μαγειρεμένη με φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Ακόμη να δοκιμάσετε την αστακομακαρονάδα, έναν εξαιρετικό τρόπο μαγειρέματος του ντόπιο αστακού γνωστού και ως κολοχτύπας.
Τα χορταρικά στα Κύθηρα έχουν την τιμητική τους. Τα χόρτα εποχής, η βραχοσαλάτα, το σταμναγκάθι και τα βλίτα επιβάλλονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πολλά από τα άγρια χορταρικά σερβίρονται και ως τουρσί, όπως το κρίταμο.
Τα ντόπια λουκάνικα, θα τα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια. Έχουν πικάντικη γεύση και ταιριάζουν πολύ σε πιάτα ποικιλίας παρέα με ούζο ή μπίρα.
Κρασιά
Στα εστιατόρια των Κυθήρων θα βρείτε κυρίως ελληνικά κρασιά, είτε από τα Κύθηρα και την Κρήτη, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα κυριότερα ντόπια κρασιά των Κυθήρων είναι ο ερυθρός ξηρός αρικαράς και ο λευκός πετρολανός. Στα Κύθηρα διατίθεται ευρέως και το τσιριγώτικο τσίπουρο που παράγεται στις ρακατζίες του νησιού.
Γνωρiστε βασικούς κανόνες για τα καταστήματα μαζικής εστiασης.
Πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία να υπάρχουν τιμοκατάλογοι με τα προσφερόμενα είδη στο 50% των τραπεζιών. Για να γνωρίζουμε τι Θα πληρώσουμε οι υπεύθυνοι των εστιατορίων ταβερνών, μπαρ, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, υποχρεούνται να έχουν στην πρόσοψη των καταστημάτων τους και σε εμφανές σημεία της κυρίας εισόδου αναρτημένο υαλόφρακτο πλαίσιο, που να φωτίζεται επαρκώς, με διαστάσεις τουλάχιστον 35 Χ 25 εκατ. μέσα στο οποίο να αναγράφονται τα προσφερόμενα είδη και οι τιμές τους.
Τα καταστήματα που σερβίρουν ψητά κρέατα ή της ώρας, με το κιλό, υποχρεούνται να τα ζυγίζουν ψημένα κι όχι ωμά. Αντιθέτως τα ψάρια ζυγίζονται ωμά. Το προηγούμενα είδη πρέπει να συνοδεύονται με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το βάρος του ψημένου κρέατος ή των ωμών ψαριών καθώς και π τιμή τους. Στους τιμοκαταλόγους υποχρεωτικά αναγράφονται: Το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά. «Κατεψυγμένο» για φαγητό που έχει παρασκευασθεί από κατεψυγμένα κρέατα, αλιεύματα και λαχανικά. «Προμαγειρευμένο» για φαγητό όταν αυτούσιο ή στο κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί μέχρι κάποιο στάδιο και συντηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο (κατάψυξη, κ.λ.π.) πριν μαγειρευτεί τελικά για να προσφερθεί στον πελάτη «Προτηγανισμένο».
Επίσης αναγράφεται απαραίτητα στους τιμοκαταλόγους η προβλεπόμενη ονομασία για την χρησιμοποίηση «φέτας» ή διαφορετικά «Λευκό Τυρί Άλμης». «Τελεμές» ή «Υποκατάστατο Λευκού Τυριού» σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Οι προσυσκευασμένοι οίνοι και ποτά που προσφέρονται στα εστιατόρια και κέντρα, γενικά, πρέπει να ανοίγονται παρουσία του πελάτη. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και παρόμοια καταστήματα, υποχρεούνται να κατέχουν και να προσφέρουν στους πελάτες τους οίνους χύμα ή εμφιαλωμένους λαϊκής κατανάλωσης.
Τα όρια βάρους των μερίδων φαγητών και φρούτων που προσφέρονται στα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μαγειρεία και λοιπά παρόμοια καταστήματα καθορίζονται από αγορανομική διάταξη. Ο λογαριασμός πρέπει να αναγράφεται σε νόμιμες αποδείξεις και να περιλαμβάνει όλα τα είδη με την τιμή του κάθε είδους ξεχωριστά. Τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και λοιπά συναφή καταστήματα) υποχρεούνται όπως, σε ειδική θήκη τοποθετημένη σε εμφανές μέρος για τους πελάτες δίπλα στην έξοδο του καταστήματος, διαθέτουν έντυπα δελτία παραπόνων, για χρήση από τους πελάτες του καταστήματος.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.