Φασκομηλιά

Φασκομηλιά

Χαρακτηριστικότατο αρωματικό και μελισσοκομικό φυτό των Κυθήρων. Με τα φύλλα του, που μαζεύονται τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια αποξηραίνονται, παρασκευάζεται ίσως το πιο δημοφιλές αφέψημα των Κυθήρων. Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Επιστημονική ονομασία: Salvia pomifera, Σάλβια η μηλοφόρος Οικογένεια: Labiatae Κυθηραϊκή ονομασία: Φασκομηλιά, Φασκομηλέα Ονομασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας: Αλιφασκία, Φασκόμηλο, Φάσκος, Σφακίες Συλλογή: Επιλέγουμε τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Για να διατηρήσουμε περισσότερο  άρωμα στο βότανο πρέπει να το συλλέξουμε τον Ιούνιο και να ξεράνουμε σε σκιερό μέρος. Ιδιότητες: Το φασκόμηλο είναι τονωτικό, διεγερτικό των νεύρων και ηρεμιστικό. Βοηθάει πολύ σε νευρωτικές καταστάσεις, σε περιπτώσεις κατάθλιψης και δυσμηνόρροιας. Γαργάρες με φασκόμηλο ενδείκνυνται σε φαρυγγίτιδα και βράχνιασμα. Το φασκόμηλο είναι επίσης σπασμολυτικό και υπερτασικό ενώ προτείνεται ως ένα πολύ καλό φάρμακο για την δυσπεψία. Tips: 2 – 3 φύλλα φασκόμηλου μαζί με λίγο μέλι σε σάλτσα χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος δίνει απολαυστική εξωτική γεύση στον ουρανίσκος σας. Αναζητήστε τέτοιες συνταγές μαγειρικής κυρίως στην Κρήτη.
Σχολιάστε