Αμυγδαλιά
Είναι πολύ καλά εγκλιματισμένη στα Κύθηρα και σε πολλές περιπτώσεις αυτοφύεται. Αν και κάποτε η καλλιέργειά της στα Κύθηρα ήταν συστηματική (ο Καραβάς ήταν ένα από τα μέρη που είχαν μεγάλη και ποιοτική παραγωγή), σήμερα η καλλιέργειά της έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Επιστημονική ονομασία:
Prunus duclis, Προύνος η γλυκεία
Οικογένεια:
Rocaceae
Κυθηραϊκή ονομασία:
Αμυγδαλιά
Ονομασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας:
Αμυγδαλιά
Συλλογή:
Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι καρποί μαζί με τη φλούδα.
Ιδιότητες:
Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό, διουρητικό, αντιδιαβητικό και αντιπυρετικό. Το αμυγδαλέλαιο που περιέχεται στους καρπούς είναι εξαιρετικό μαλακτικό και χρησιμοποιείται σε εγκάυματα Α’ βαθμού. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και ως καλλυντικό.
Tip:
Μπορούμε να φτιάξουμε το γνωστό ποτό σουμάδα. Πολτοποιούμε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα αραιώνουμε με νερό και μετά διηθούμε με ένα βαμβακερό ύφασμα – τουλπάνι. Ανακατεύουμε το διήθημα με νερό και ζάχαρη. Το ποτό μας είναι έτοιμο.
Προσοχή!
Το πικραμύγδαλο (ποικιλία αμυγδαλιάς) είναι πολύ τοξικό, γι αυτό η χρήση του θέλει αρκετή προσοχή και γνώση.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.