Ποταμός
Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Το κεφαλοχώρι, το Χωριό της Κυράς, όπως το λέγανε κάποτε. Πάντα ζωντανό, με κόσμο να κυκλοφορεί στην πλατεία και να συχνάζει στα καφενεία της. Κάθε Κυριακή πρωί στην πλατεία μαζεύονται οι κάτοικοι όλου του νησιού. Είναι το Μεγάλο Παζάρι στο οποίο κατεβαίνουν οι αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εκεί όλοι θα ανταλλάξουν τα νέα της εβδομάδας, θα συζητήσουν για πολιτική, δουλειές και αργότερα σε ένα τραπεζάκι με ούζο και μεζέ θα αρχίσουν τα πειράγματα και τα γέλια…
Ο Ποταμός είναι το πιο ιστορικό χωριό, αφού εδώ έχουν λάβει χώρα τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του νησιού, ενώ ακόμη και στις μέρες μας θεωρείται το πολιτικό κέντρο του νησιού. Εδώ πάρθηκε η απόφαση της Αυτονόμησης της Νήσου το 1917, ώστε τα Κύθηρα να υποστηρίξουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις συμμαχικές δυνάμεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον Ποταμό ήταν ο Στρατηγός Πάνος Κορωναίος, ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της Κρήτης το 1886. Η προτομή του δεσπόζει στην πλατεία του χωριού.
Η Εθνική Αντίσταση, ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός είχαν ως έδρα τον Ποταμό. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγάλο καφενείο του Λειβαδίτη ήταν το στρατηγείο των ανταρτών, από εδώ εφορμούσαν ενάντια στους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές. Ο Ποταμός πάντα ήταν το βενιζελικό – δημοκρατικό κέντρο του νησιού σε αντίθεση με την πρωτεύουσα, τα Κύθηρα που κατοικούνταν πάντοτε από καθεστωτικούς, ευγενείς και προσκείμενους σε αυτούς πολίτες.
Πολλά μαγαζιά, καφενεία, εστιατόρια, γραφεία και άλλες υπηρεσίες συνθέτουν το κομβικό σημείο του Ποταμού. Στον Ποταμό βρίσκεται το καμάρι των Κυθηρίων. Το Κασιμάτειο Γηροκομείο χτίστηκε τη δεκαετία του 70 από το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Λειτουργεί για τη φιλοξενία και τη φροντίδα Κυθηρίων γερόντων και συντηρείται από το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Επίσης ενισχύεται με δωρεές που γίνονται από τους ομογενείς Κυθήριους, τους κατοίκους του νησιού και τους Κυθηρίους παροικούντες στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το Τριφύλλειο Ίδρυμα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο. (Το Δ.Σ του ιδρύματος εκλέγεται από τα Δ.Σ. των δύο πιο ιστορικών σωματείων της Αττικής, την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς – Αθηνών και τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών, καθώς και από το απερχόμενο Δ.Σ του ιδρύματος).
Ξεναγηθείτε στον Ποταμό, στην ιστορική γέφυρα, που κατασκευάστηκε επί αγγλοκρατίας. Επίσης, πίσω από το γηροκομείο θα συναντήσετε το αγγλικό σχολείο που αργότερα έμεινε γνωστό ως το Αστικό Σχολαρχείο. Η Φιλαρμονική του Ποταμού εδρεύει στο Πνευματικό Κέντρο, στον κεντρικό δρόμο. Μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία της Φιλαρμονικής εκεί, καθώς επίσης να μάθετε για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Το ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ποταμού βρίσκεται ανατολικά, έξω από τον Ποταμό, στο δρόμο προς Αγία Πελαγία.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.